TENTOONSTELLING WATERWERKERS

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

TENTOONSTELLING WATERWERKERS

7 juni 2024 - 08:00 - 1 oktober 2024 - 17:00

Waterwerkers Is een leuke, leerzame en interactieve tentoonstelling over water vlak om ons heen. Rioolwaterzuivering, drinkwaterzuivering, de eigenschappen van water, waterleven, waterverspilling & waterbesparing komen uitgebreid aan bod.

De tentoonstelling start met een leuk introductieverhaal rondom assistent drup die enigszins in paniek verkeerd omdat directeur Wildwater van de trap is gevallen tijdens het schoonmaken van de waterleidingen. Een storing in de waterfabriek moet snel worden opgelost maar.. daar heeft assistent drup wel wat hup bij nodig!

In een paar huiskamers kunnen kinderen zelf met diverse bordjes aangeven wat waterbesparing en verspilling volgens hen is. Ze kunnen vissen naar dieren in een vijvertje, experimenteren met water, er zijn nieuwe items zoals een grote zoekkaart met waterdieren en een drinkwaterzuivering en rioolwaterzuivering met kapstokkaarten, je leert er van alles over de natuur om ons heen, en hoe al het leven om ons heen verbonden is met water!

Openingstijden: dagelijks van 9.00 uur tot 17.00 uur behalve op maandag.

Gegevens

Begin:
7 juni 2024 - 08:00
Einde:
1 oktober 2024 - 17:00
Evenement Categorie:

Locatie

MEC Roosendaal
Dennenscheerderdreef 11
Roosendaal,

Smaaklessen

Smaaklessen is een uniek lesprogramma over eten en smaak voor groep 1 t/m 8 van de basisschool.

Het beleven van voedsel staat centraal. Door Smaaklessen krijgen kinderen flink wat kennis over eten én ervaring met gezond en duurzaam kiezen. Eten is kiezen! En we hebben veel te kiezen. Eten we vegetarisch of vlees? Neem ik een appel of koek mee naar school? Les ik mijn dorst met cola of water?

Door middel van Smaaklessen wordt de nieuwsgierigheid en interesse van kinderen naar hun eten opgewekt. Weten waar je eten vandaan komt helpt om bewuste, gezonde keuzes te maken. MEC Roosendaal heeft een uitleenkist beschikbaar die de smaaklessen kan ondersteunen. Deze bevat de lesmap Smaaklessen en allerlei gebruiksmaterialen. Ook zijn er allerlei ondersteunende documenten beschikbaar (zoals een inhoudsopgave, inpakinstructie en boodschappenlijst).

Kosten zijn 10 euro per week.
www.smaaklessen.nl

Stadsvogels

Een leskist over vogels uit de omgeving voor de groepen 6, 7 en 8.
Vogels zien we overal. Deze leskist heeft betrekking op de vogels uit onze directe omgeving. We gaan in op het doen en laten van vogels en hun relatie met de omgeving waarin ze leven.

In de leskist zitten vele materialen om de vogels eens wat nader te bestuderen zoals bv. verrekijkers. Uilen zien we niet overal, maar in de leskist zitten wel braakballen, zodat de leerlingen kunnen ontdekken wat een uil zoal eet. In de handleiding staat voldoende achtergrondinformatie.

De volgende onderwerpen komen aan bod:
• stadsvogels
• vogels dichtbij
• spoorzoeken
• broedseizoen

Inhoud van de leskist o.a.:
2 verrekijkers, broedpotje, 3 modellen nestkastjes, trekvogelspel + toebehoren, territoriumspel + toebehoren, braakballen, voetspoorkaartjes, pincetten, loepen en schaaltjes, drie tangen, vitrine 'Wat zit er in een braakbal', cassette vogelgeluiden, vogelgids en andere gidsen

Sarah’s wereld

Sarah´s wereld is een fantasierijk spel voor leerlingen van groepen 6, 7 en 8.

Leerlingen maken kennis met de 11 jarige Sarah. Ze schrijft brieven. Via Sarah komen de leerlingen met verschillende situaties in aanraking. Hierdoor gaan ze nadenken over hun eigen handelen. Hoe verhoudt zich dat tot de leefomgeving?

De leerlingen leren op een speelse manier de begrippen duurzaamheid, consumptief gedrag en ecologische rugzak. Aan het eind van de les weten ze hoe je minder milieubelastende en duurzamere keuzes kunt maken.

Het is een hele leuke leskist!
De leskist zit in Sarah’s reiskoffer!

In haar koffer zit o.a.:
een docentenhandleiding, kopieerbare werkbladen, pluchebeesten, opblaasbare wereldbol en spannende lesmaterialen. Het is zeker aan te raden om de volgende website te bekijken: www.sarahswereld.nl

Wateronderzoeken

Geschikt voor: groepen 5 t/m 8
Duur: 1,5/2 uur
Lokatie: bij sloot, rivier, meer, ven

Zin om met de klas een les wateronderzoeken te doen? Maak dan gebruik van de leskist wateronderzoeken. In de leskist zitten doeboekjes met opdrachten en materialen om de opdrachten mee uit te voeren.

Zo kunnen de kinderen de waterkwaliteit bepalen door de PH van het water te meten, de helderheid te bepalen, het meten van de diepte, temperatuur en het bepalen van de kleur en geur zijn belangrijk voor het bepalen van de kwaliteit.

Natuurlijk hoor het bepalen van het leven in het water daar ook bij. dus kunnen de kinderen naar hartenlust opzoek naar waterdiertjes.

Waterexperimenten

Groepen 5, 6, 7 en 8
Verschillende waterproeven die leerlingen zelfstandig kunnen uitvoeren en ze kennis laat maken met de eigenschappen van water in combinatie met bijvoorbeeld zeep.

We gebruiken allemaal water, maar waar komt water nou vandaan? En waarom gebruiken we eigenlijk zeep? Op deze en nog veel meer vragen krijgen de leerlingen antwoord door zelf onderzoek te doen. Zo leren ze de eigenschappen van water kennen en doen ze allerlei leuke bevindingen.

Het doel van de leskist is om leerlingen op een leuke manier kennis te laten maken met natuurkunde, scheikunde en biologie.

De leskist bevat tien waterproefjes zoals bijvoorbeeld het zwevende ei, zwemmende peper, papier onder water, zeepbellen en de speedboot. De proefjes zijn stap voor stap uitgeschreven. Bij ieder proefje zijn er kant-en-klare werkbladen met de opdrachten waarmee de leerlingen zelf aan de slag kunnen (voor de groepen 5 en 6 is daar wel hulp bij nodig).