Dierenwelzijn

Dierenwelzijn krijgt, gelukkig, steeds meer prioriteit. Ook in gemeente Roosendaal. Belangrijk hierbij is informatie. Veel dierenleed kan voorkomen worden door te zorgen dat

  • mensen die dieren willen aanschaffen
  • mensen die dieren houden
  • mensen die een situatie tegenkomen waarbij dierenleed vermoed wordt

over de juiste feiten en gegevens kunnen beschikken.

MEC Roosendaal ondersteunt de gemeente bij het realiseren van dat hogere ambitieniveau van dierenwelzijn in Roosendaal. Op deze pagina vindt u (links naar) informatie over dieren en hun welzijn, organisaties die zich bezig houden met het voorkomen van dierenleed dan wel helpen bij het verhelpen van dierenleed. Veel van de genoemde organisaties zijn trouwens ook raadpleegbaar en benaderbaar voor dieren die niet in de categorie ‘huisdier’ vallen. Dus ook de dieren die binnen de agrarische sector gehouden worden, of dieren die in het wild leven.

Huisdieren

We willen natuurlijk de beste zorg geven aan onze huisdieren. Maar wat zijn nou precies de behoeftes van een bepaald dier? En wat moet u weten voordat u zo’n huisdier aanschaft. Er zijn een aantal organisaties die goede adviezen kunnen geven.

LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren) geeft praktisch, betrouwbaar en deskundig advies. Niet alleen bij aanschaf, maar een heel huisdierleven lang. 

Ruim 56% van de huishoudens in Nederland heeft één of meer huisdieren. Dat betekent dat er miljoenen honden, katten, knaagdieren, vogels en andere dieren worden gehouden. Om dierenleed te voorkomen is het belangrijk dat je weet hoe je voor je dier moet zorgen. De Dierenbescherming kan u hierbij helpen met advies.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) publiceerde op 6 juli 2022 een huis- en hobbydierenlijst voor zoogdieren (de ‘Positieflijst’). Sinds 1 juli 2024 mag u enkel dieren die op die lijst staan kopen, houden of verkopen. Heeft u op 1 juli 2024 een zoogdier dat niet op de lijst staat? Dan mag u het dier houden tot het overlijdt, maar sinds 1 juli 2024 niet meer met het dier fokken.

 

Huisdieren

 

- honden er katten - Arduin

- egels - egelopvang

- bijen, hommels, wespen - Imkerij Ceres

- vogels en kleine zoogdieren - VRC

- reptielen - ENZO

 - Dierenambulance 

 

Dieren in nood

Dierenmishandeling of verwaarlozing kan altijd worden gemeld bij dit meldpunt 144. Het nummer is niet alleen voor noodgevallen, maar ook voor situaties waar je over twijfelt. De medewerkers van 144 zijn er dus ook voor overleg. Ben je getuige van dierenmishandeling? Denk jij dat dieren verwaarloosd worden? Heb je een vraag of wil je even overleggen over een dier dat (misschien) hulp nodig heeft? Op zoek naar de dichtstbijzijnde dierenambulance? Bel dan het landelijk meldpunt 144.

Wat gebeurt er met een melding?

Het meldnummer is ondergebracht bij de Landelijke Eenheid (van de Nationale Politie). Dat betekent dat speciaal opgeleide politiemensen de telefoon aannemen en de juiste hulpverlener inschakelen. Afhankelijk van de melding wordt de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn, de politie of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingeschakeld.

Stichting Dierenambulance West-Brabant is een zelfstandige stichting en draagt zorg voor het ophalen van gewonde, in nood verkerende en/of zwervende dieren in West-Brabant. De dierenambulance wordt bemand door vrijwilligers en is gestationeerd bij Dierenopvangcentrum Arduin.

Amivedi is een vrijwilligersorganisatie die zich sinds 1933 inzet voor vermiste en gevonden huisdieren in Nederland. Is uw huisdier vermist of heeft u een huisdier gevonden? Meld het bij Amivedi! Zoek in ons bestand met vermiste en gevonden huisdieren, maak een flyer/poster of kom in contact met één van onze meldpunten. Samen zorgen we ervoor dat hond, kat, vogel, knaagdier of ander huisdier zo snel mogelijk wordt herenigd met zijn of haar baasje. In de regio zijn er verschillende instanties die zich inzetten voor het (tijdelijk) opvangen van dieren

Dierennoodopvang

Gevonden, gewonde of noodlijdende dieren kunt u meestal op laten halen door de Dierenambulance van Arduin, maar u kunt natuurlijk de dieren ook zelf naar de juiste dierennoodopvang brengen.

Voor honden en katten is dat Arduin. Er is ook een noodopvang voor egels : Egelopvang Roosendaal.

Voor andere dieren die niet als huisdier aangerekend kunnen worden kunt u terecht bij VRC Zundert.

Heeft u een bijenzwerm ontdekt op een ongewenste locatie, dan kunt u het beste contact opnemen met Theo Hermans van Imkerij Ceres in Wouw.

Hoewel zich dit niet vaak voor zal doen, kunt u voor gevonden noodlijdende reptielen contact opnemen met ENZO om te vragen of zij kunnen helpen.  

Een dier dat u ook niet snel zult tegenkomen als noodlijdend dier is de vleermuis. Er is een noodopvang voor deze diersoort in Oost-Brabant : Vleermuisopvang Oss.