Stichting MEC viert 10-jarig jubileum

Tentoonstelling ‘Waterdicht’ in het MEC
14 januari 2016
De tweede Kleuternatuur is op 15 juni
24 mei 2016
Tentoonstelling ‘Waterdicht’ in het MEC
14 januari 2016
De tweede Kleuternatuur is op 15 juni
24 mei 2016
Toon alles

Stichting MEC viert 10-jarig jubileum

ROOSENDAAL – In de bossen van Landgoed Visdonk aan de Dennescheerderdreef 11 ligt het T-Huis, een prachtig bospaviljoen. In het paviljoen huist het bezoekerscentrum van het Milieu Educatief Centrum Roosendaal (MEC), Brasserie T-Huis en Natuurmonumenten regio West-Brabant.
De naam T-Huis doet denken aan het oude theehuisje, waar hele generaties Roosendalers neerstreken na een fietstocht of boswandeling. Het MEC, dat dit jaar tien jaar bestaat, laat hier de bezoekers kennismaken met natuur, milieu en duurzaamheid en organiseert tal van educatieve en recreatieve activiteiten voor jong en oud.

Podium voor educatie

In 2005 startte het huidige MEC Roosendaal onder de naam MEC Watermolenbeek in een tijdelijke huisvesting bij de kinderboerderij aan de Achterberg in Roosendaal. In de loop van de jaren is het uitgegroeid tot hét podium voor educatie, milieu en duurzaamheid in de gemeente Roosendaal. De doelstelling van het MEC Roosendaal is de inwoners van de gemeente respect bij te brengen voor de natuur en hen bewust te maken van hun leefomgeving en de kwetsbaarheid van het milieu. De stichting wil uitdragen dat het duurzaam omgaan met energie, water, grondstoffen en voedsel en de balans tussen ecologische economische en sociale belangen bijdragen aan een gezonde aarde en welvarende bevolking.

Tentoonstelling ‘Waterdicht’

Coördinator Maggy van den Aker, verantwoordelijk voor de dagelijkse uitvoering van het werk, vertelt: “We hebben in de loop van de tijd veel bekendheid gekregen met onze activiteiten. Dat is ook de reden dat de gemeente Roosendaal ons in 2012 wilde betrekken bij de realisatie van De Recreatiepoort op het Landgoed Visdonk. Voor ons de ideale locatie. We kunnen hier een breed aanbod aan activiteiten brengen. We werken samen met verschillende partners zoals onder andere de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), Natuurmonumenten, het Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN) en Transitiontowns Roosendaal. In het MEC worden verschillende workshops, cursussen, lezingen en excursies gegeven. Daarnaast richten we ons op basisscholen in de vorm van gastlessen, leskisten en exposities. Afgelopen jaar hebben we ongeveer 2.000 basisschoolleerlingen over de vloer gehad.” “Buiten onze vaste tentoonstelling over Landgoed Visdonk houden we thema tentoonstellingen, bijvoorbeeld over milieu en duurzaamheid. In de expositie ‘Troep onder de loep’ hebben we kinderen van basisscholen plastic afval laten verzamelen om het vervolgens een herbestemming te geven in een kunstwerk. Tot 31 maart hebben we nu de interactieve tentoonstelling ‘Waterdicht’ die laat zien wat duurzaam watergebruik is. Er wordt onderscheid gemaakt in de grote en kleine waterkringloop. De processen van rioolwaterzuivering en drinkwaterzuivering worden uitgelegd en tijdens de gastlessen gaan de kinderen van groep 6, 7 en 8 aan de slag in het waterlaboratorium. Gekleed in witte jassen gaan ze acht waterproefjes uitvoeren.”

Vrijwilligers

Voorzitter van de stichting, Frans Witteveen, vertelt dat de stichting steunt op vrijwilligers en zegt: “Sinds kort hebben we een coördinator, Hans van Nassau, om de vrijwilligers aan te sturen. We hebben gidsen die excursies in het bos geven of vrijwilligers die helpen met de gastlessen, maar ook mensen die helpen poetsen. We kunnen nog altijd vrijwilligers gebruiken die het fijn vinden om in de natuur en met het milieu bezig te zijn. Informatie kun je op de website vinden die per 5 maart geheel vernieuwd is”: www.mecroosendaal.nl

Openingstijden MEC, dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Entree gratis.

tekst/foto: Mieke Spekman